Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Grønt produkt fra Addcon holder rullebanene isfrie

De 52 ansatte hos Addcon på Herøya følger værmeldingen med et litt annet blikk enn de fleste andre. Snøslaps, sludd, regn og omtrent 0 grader celsius – det er perfekt vær. Da sprøytes rullebanen på Gardermoen flyplass og alle de andre rullebanene i Norge, også de militære, med avisingsvæske fra Herøya.

AIR FORCE 1: Rullebanen på Gardermoen sprøytes med avisningsvæske under et presidentbesøk for noen år siden.

AIR FORCE 1: Rullebanen på Gardermoen sprøytes med avisningsvæske under et presidentbesøk for noen år siden.

– Vi eksporterer avisingsprodukter Aviform og Viaform også utover Norges grenser, sier HMS- og kvalitetssjef Øyvind Oskarsen Due. – Aviform brukes til avising av rullebaner på nesten alle flyplassene i Norge, på 60-70 prosent av flyplassene i Danmark og i flere andre europeiske land, spesielt Tyskland, forteller han.

Addcons avisingsprodukt Viaform benyttes også på kunstgressbaner slik at de er spillbare gjennom hele vintersesongen uten bruk av undervarme. – Vi leverer også avisingsmidler til bruk i parker og alléer. De brukes blant annet i København, der det etterspørres kloridfrie produkter til avising av gater og alléer med spesielt verneverdig vegetasjon.

Grønne produkter

– Med spesielt kaliumformiat og natriumformiat som utgangspunkt, med og uten kombinasjoner med maursyre lager vi en rekke grønne produkter, forklarer Due.

AVISNING: Aviform brukes til avising av rullebaner på nesten alle flyplassene i Norge, sier HMS- og kvalitetssjef Øyvind Oskarsen Due.

AVISNING: Aviform brukes til avising av rullebaner på nesten alle flyplassene i Norge, på 60-70 prosent av flyplassene i Danmark og i flere andre europeiske land, spesielt Tyskland, sier HMS- og kvalitetssjef Øyvind Oskarsen Due. 

Formiatproduktene våre finner anvendelse innen nisjer i eksisterende markeder, som oljeindustrien, landbruket, flyplasser, fôrindustrien, fiskeindustrien og kjøleindustrien.

Oscarsen Due understreker at produktene kan kalles grønne fordi de ved anvendelse har meget lav giftighet og nedbrytes veldig fort i naturen. Det er spesielt viktig ved anvendelse i oljevirksomheten, i landbruket og på flyplasser. At produktene er bortimot giftfrie gjør anvendelse i fôrindustrien, som erstatning for antibiotika, til et voksende marked.

Fra Hydro til tyske eiere

Addcon Nordic AS med sine 52 ansatte i Porsgrunn omsatte for 320 millioner kroner i 2015. Virksomheten ble kjøpt opp av det tyske familieaksjeselskapet Addcon GmbH i 2006, men har sine røtter i Hydro Agris forretningsutvikling på 1990-tallet som resulterte i etableringen av Hydro Formates i 2001.

– Utviklingen begynte i 1993, forteller Due. – Maursyre var et produkt i Hydro-systemet, og det ble satt i gang et forretningsutviklingsprosjekt for å finne ut hva en kunne bruke maursyre til. Siden har vi ligget under ulike Hydro-selskap og blant annet jobbet med ulike produkter basert på maursyre.

Etter at Hydro la ned maursyreproduksjonen i 1996, blir maursyre nå importert sjøveien til Herøya.

Da Hydro i 2004 solgte gjødseldivisjonen til Yara, ble Hydro Formates med på lasset, og skiftet navn til Yara Formates, men allerede to år etter solgte Yara virksomheten til tyske eiere.

Nå er Addcon Nordic en del av Addcon GmbH, som er en av verdens største produsent av potassium formate – et salt av maursyre. Selskapet i Porsgrunn utgjør ca. to tredeler av den globale virksomheten. 

For bakerier, oljebransjen og andre 

  • Hver eneste dag året gjennom produserer Addcon 23 tonn hjortetakksalt. Det er nok til å fylle mer enn 350.000 bokser med hevemiddel.
  • Porsgrunnsbedriften leverer også produkter under merkenavnene Ecoform og Petroform til oljebransjen.
  • I tillegg leverer Addcon en rekke produkter grasensilering til landbruket (til silokonservering og rundballer), under merkenavnet GrasAAT.
  • Addcon leverer også produkter til fiskeindustrien, Ensilox og Fishform.
  • I tillegg til å utvikle midler for å bli kvitt is leverer Addcon også HyCOOL kjølevæsker som holder kulden i kjølelagre og fryserier.
  • De fleste av Addcons produktene er basert på maursyre. Det er innenfor dette området selskapet har sin ekspertise og jobber med produktutvikling og produksjon. 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler