Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Grenlandsbedrifter har grensesprengende teknologi-idéer. Etterspør forskerhjelp.

– Det er leit å vite at vi kanskje forkaster en god idé bare fordi den er pakket inn i en dårlig søknad, sier Knut Harg. Han er med i Forskningsrådets ekspertpanel, og har vært med å vurdere over 100 ulike søknader til de næringsrettede programmene.

Søker forskerhjelp: Et bredt spenn av ambisiøse ledere fra storindustri-bedrifter som Statoil, Inovyn og Schlumberger, til teknologiselskaper som MSG Production, 24SevenOffice, Waterment, Purenviro og Grenland Energy,

Søker gode råd: Et bredt spenn av ambisiøse ledere fra storindustri-bedrifter som Statoil, Inovyn og Schlumberger, til teknologiselskaper som MSG Production, 24SevenOffice, Waterment, Purenviro og Grenland Energy søker gode råd hos eksperthjelpere i Periti, Forskningsrådet, Proventia og Herøya Industripark. 

Denne uken hadde Harg fra konsulentselskapet Periti AS, hovedrollen i en faglunsj i Herøya Industripark om hva Forskningsrådet legger vekt på i søknader for at de skal passere nåløyet til forskningsmidler.

Les: Forskning må bidra til omstilling. Forskning må bidra til omstilling, innlegg av Arvid Hallén, adm.direktør i Norges Forskningsråd. Aftenposten feb2016.

45 viktige minutter

Mye av sorteringen på kvalitet og vurdering av om søknaden skal forkastes eller videreføres skjer i Forskningsrådets ekspertpanel.

– Dere må greie å formidle idéen på 45 minutter til en kyndig, men ikke detaljorientert person, sa paneleksperten Knut Harg. – Vi har 45 minutters lesetid på å bli kjent med og forstå idéen, se potensialet og vurdere kvalitet på folkene som skal gjennomføre idéen, forklarte han. – Det er leit å se gode ideer pakket inn i dårlige søknader.

Svare på spørsmål

Søknader vurderes ut fra et sett med kriterier.

– Søknader må være tydelig forklart og svare på vesentlige spørsmål. Hva er det nye? Hvorfor er det nyttig? Hva skal gjøres i forskning? Hvordan kan det bli forretning? sa Harg, og understreket spesielt spørsmålet om å få produktet eller tjenesten ut i et marked.

Tro holder ikke

Ifølge Harg strander ofte søknader på manglende beskrivelse av det kommersielle, distribusjon og salg.

– Hvis det var sånn at den beste idéen blir kommersiell suksess, så hadde det vært strålende. Sånn er det ikke. Det nytter ikke å bare tro på at det å kunne dekke et behov er lik kommersiell suksess. Det må beskrives, og det er ofte den delen som undervurderes, spesielt for de som skal brøyte vei og etablere eget distribusjon og salgsapparat. Det er lett å undervurdere hvor lang avstand og lang vei det er mellom produkt og kommersialisering, understreket Harg.

Dette sier bedriftene: 

– Hvorfor deltar dere på faglunsj? Var det nyttig?

Drømmeteam: Bedriftsledere og hjelpere i nærkontakt er drømmeteamet når søknader om forskningsmidler skal komme gjennom nåløyet.

Drømmeteam: Bedriftsledere og hjelpere i nærkontakt er drømmeteamet når søknader om forskningsmidler skal komme gjennom nåløyet. Fv: Jørn Roar Bamle, Proventia inkubator, Espen Fjeldberg, 24Seven Office, Dag Oppen Berntsen, Forskningsrådet, Ruben Schulkes, Statoil og Knut Harg, Periti og Forskningsrådets panelekspert.

Espen Fjeldberg, 24SevenOffice

– Vi trenger og finne ut hvordan forskning kan hjelpe oss videre, og hva slags støtte vi kan forvente å få. Vi har et konkret teknologiprosjekt og en idé som vi selv mener er en disruptiv innovasjon. Selv om vi har drevet mye med utvikling i selskapets snart 20 årige bedriftshistorie, så er det første gang vi går ut av boksen for å hente inn eksperthjelp. Vi tror også at prosjektet er interessant og viktig for forskningen.

– Jeg fikk mange tips i dag om hva vi skal legge vekt på i søknadsskriving, og i tillegg direkte kontakt med forskningsrådets gode sparringspartner som kan hjelpe oss med å besvare de rette spørsmålene for å komme gjennom nåløyet.

Ruben Schulkes, prosjektleder, Statoil

– Jeg trenger å forstå mulighetsrommet for noen konkrete prosjekter som vi jobber med. Målet er å få innsikt som øker sannsynligheten for å lage en søknad som treffer. Konkret jobber vi med prosjekter på polymer flømming. Det er komplekst og nytt. Teknologien kan bidra til å øke oljeutvinning.

Jan Hansen, MSG Production

Jan Hansen, MSG Production til høyre, og Jørn Roar Bamle, leder av industri-inkubatoren Proventia.

Jan Hansen, MSG Production til høyre, og Jørn Roar Bamle, leder av industri-inkubatoren Proventia.

– Det er nyttig å gå innnlikk i kriteriene for vurderinger av søknader til Forskningsrådet, sier Jan Hansen, daglig leder i selskapet som fra starten var en del av Proventias inkubator miljø.

– Vi har erfaring fra søknader til EU-programmet Horisont2020 og Miljøteknologifondet. I løpet av sommeren starter vi bygging av et fullskala pilotanlegg på Geiteryggen i Skien. Pilotanlegget er et demonstrasjonsanlegg som skal teste teknologien for av-ising og rengjøring av fly.

Hansen ser for seg forskningsprosjekter på sikt, bl.a. kan rengjøringsmidler være et aktuelt tema.

– MSG Production er et godt eksempel på et inkubator selskap som har lykkes med sin nyskapende teknologi. De har kommet langt med søknad om EU-midler. Selskapet er ikke i mål med kommersialiseringen, men deres løsning vil nok raskt nå ut i et verdensmarked, sier Jørn Roar Bamle, daglig leder i industri-inkubatoren Proventia. 

Les: Ny rapport: Forskning lønner seg for bedrifter. En fersk rapport fra SSB viser at offentlig støtte til forskning i næringslivet er samfunnsøkonomisk lønnsomt og gir verdiskaping. Forskningsradet.no.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler