Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Grenland Friteater spiller "Alt for vitenskapen" på Herøya, en hyllest til Kristian Birkeland

Grenland Friteater går til røttene når de skal sette opp "Alt for vitenskapen" – en hyllest til Kristian Birkeland. I et av byggene i Herøya Industripark rigger de til kulisser og utstyr, og her skal de spille forestillingen under Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival. 

bilde av skuespillere i stykket Alt for vitenskapen Leif Arild Sanden, Carl Henrik Ekblom, Kjersti Posti Høgli og Lars Løberg.

Oppdagelsen: fra venstre Sam Eyde som spilles av Leif Arild Sanden, Kristian Birkeland, spilt av Carl Henrik Ekblom, Birkelands kone Ida Hammer, spilt av Kjersti Posti Høgli og helt til høyre assistenten til Birkeland som spilles av Lars Løberg.

Grenland Friteater øver i disse dager på forestillingen som har premiere 8. juni. Den viser deler av Kristian Birkelands liv, mannen som oppdaget nordlyset, lysbuen, strømbryteren, høreaparatet, ja han hadde 59 godkjente patenter. Han møtte Sam Eyde, og sammen la de grunnlaget for det store norske industrieventyret Norsk Hydro.

Norsk industrihistorie

– Dette har jeg hatt lyst til lenge, å lage en forestilling som viser reisingen av norsk industrihistorie, sier en stolt Tor Arne Ursin i Grenland Friteater. – Livet til Birkeland var spektakulært, nesten helt utrolig, og det er så mange historier å fortelle. Vi har gjort et utplukk og satt sammen en forestilling på en time og tjue minutter, forteller han.

Stykket er skrevet av Leif Arne Sanden, Sanden Kulturupplevingar, og Tor Arne Ursin. Sistnevnte har også regien.

Oppfinnelsen av lysbuen

Birkeland ble professor i fysikk bare 29 år gammel. Han var opptatt av nordlyset og romfysikk. Hans mange patenterte oppfinnelser skulle skaffe han penger til videre forskning, et av disse prosjektene var den elektromagnetiske kanon.

"Den norske professoren mente det skulle være mulig å skyte ut et prosjektil ved hjelp av elektromagnetisme i stedet for krutt. I arbeidet med dette støtte han på mange problemer, blant annet at det oppsto kortslutninger som var synlige som lysbuer, som trakk seg ut i en vifte på grunn av kanonens elektriske spoler.

Birkeland mente han fant løsningen på dette, og hadde allerede i 1901 søkt patent på en framgangsmåte for å unngå lysbuer ved brytning av sterkstrømkretser. I arbeidet hadde han også lagt merke til at det luktet nitrogenoksid når det inntraff kortslutninger." (ref Hydro.com)

Med en elektrisk lysbue oppnås så høy temperatur (3000° C) at luftens nitrogen og oksygen reagerer med hverandre til nitrogenmonoksid. 

PIT og mulig turné

Forestillingen skal spilles i det gamle treningsverkstedet, på utsiden av fabrikkgjerdene, på østsiden av Herøya. Den skal vises åtte ganger under festivalen, i tillegg til at den også skal vises for elever i videregående skole.

Etter PIT (Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival) håper de å kunne legge ut på turné, og da er Notodden og Rjukan selvsagte ønskemål.

Les mer om hvordan Birkeland og Eyde møttes:

http://www.hydro.com/no/Hydro-i-Norge/Om-Hydro/Var-historie/1900---1917/1903-Eksplosive-vinterdager

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler