Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Framtidens forskere sto med glans i tema «kritiske råmaterialer»

Høgskolen i Telemark var arena da elever fra tredje klasse kjemi 2 fra Skien videregående skole, presenterte sine vurderinger over et vanskelig tema. En jury fra næringslivet og Høgskolen skulle bedømme presentasjonene, og elevene sto med glans!

bilde av vinnerne

-Dette var moro og interessant å få være med på, sa vinnerne. Sett fra venstre Sara Kvasnes, Therese Røysted solås og Gabriela Gundersen. Foto: Kristine Langerød, HiT

Høgskolen i Telemark hadde en rekke arrangementer under Forskningsdagene uke 39.  Arrangementet «Industri og kommunikasjon» var rettet mot elever i tredje klasse på videregående med kjemi spesialisering. Oppgaven dreide seg om «Kritiske råvarer», og er basert på et EU-finansiert prosjekt som heter "Critical Raw Materials".

Knapphet på råvarer

Arrangementet bygget på årets tema for Forskningsdagene, kommunikasjon. Med den valgte oppgaven ønsket arrangøren å belyse en samfunnsutfordring som er lite kommunisert – knapphet på enkelte råvarer som inngår i hverdagsprodukter vi omgir oss med. Råvarene og produktene elevene konsentrerte seg om var

  • antimon i bil
  • indium i TV-skjermer
  • magnesium i laptop
  • neodym i øretelefoner
  • tantal i mobiltelefoner

Konsekvenser

I oppgaven skulle elevene se nærmere på stoffets egenskaper og dets funksjon i produktet, hva det eventuelt kan erstattes med, hvor man kan finne råvaren og hvorfor det er knapphet på nettopp denne varen.

De skulle også vurdere hvilke miljøkonsekvenser utvinningen av disse råvarene har og hvilke samfunnsmessige og etiske betenkeligheter de så rundt dette.

Elevene hadde jobbet med oppgaven en tid i forveien, og da de skulle presentere sine vurderinger i grupper hadde de totalt åtte minutter til disposisjon foran juryen.

Juryen besto av Sabine Tangenes fra Yara, Laurant Vanoverberghe fra Høgskolen i Telemark og Anne-Gry Jørgensen fra Bergfald Miljørådgivere. Juryen skulle utpeke én vinner.

Grundig forståelse

– Det har vært ganske vanskelig å plukke ut en vinner, og det er fordi dere alle har jobbet veldig bra med oppgaven og fått en grundig forståelse av problemstillingen. Samtidig har dere demonstrert god formidlingsevne og vært kreative i bruken av hjelpemidler, understreket jurymedlem Anne-Gry Jørgensen.

Vinnerne ble gruppen som hadde vurdert tantal i mobiltelefoner. Gruppen besto av Sara Kvasnes, Therese Røysted Solås og Gabriela Gundersen. Gratulerer, jenter!

Arrangementet er et samarbeid mellom Herøya Industripark AS og Høgskolen i Telemark.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler