Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Elkem Solar overtar REC-bygg, 70-80 nye arbeidsplasser på Herøya

Elkem Solar er enig med konkursboet etter REC om å overta to av REC-byggene på Herøya for å starte ny solproduksjon. I dag annonserte de at selskapet vil gjenåpne fabrikken, som vil gi 70-80 nye arbeidsplasser på Herøya.

– Dette er grønn omstilling i praksis. Vi starter opp igjen industriproduksjon i tomme lokaler, utvikler ny fornybar-teknologi og skaper 70-80 nye arbeidsplasser, sier administrerende direktør i Elkem Solar, Inge Grubben-Strømnes. Satsingen vil også gi et titall indirekte arbeidsplasser, med rom for videre vekst. 

Strålende nyhet

– Dette er en strålende nyhet for Herøya og Grenland, sier direktør Thor Oscar Bolstad i Herøya Industripark AS. 

– Endelig ser det ut til at det blir ny aktivitet i de flotte byggene etter REC, og et pluss at virksomheten er innenfor framtidsrettet og bærekraftig industri, understreker han. 

Også leder av Zero, Marius Holm, er begeistret over nyhetene. – Dette er svært gode nyheter for norske arbeidsplasser og det grønne skiftet. Solcelleindustrien vokser enormt på verdensbasis, og er en grønn næring Norge fortsatt har gode muligheter til å lykkes i, sier han i en pressemelding. 

Forlengelse av Elkem i Kristiansan

– Satsingen på Herøya blir en forlengelse av produksjonen ved Elkem Solar i Kristiansand. De to fabrikkene vil inngå i verdens mest energi- og klimaeffektive verdikjede for solceller, sier Grubben-Strømnes.

Tidligere i år kjøpte Elkem Solars eier, Bluestar, REC Solar i Singapore, og Herøya vil passe godt inn i deres samlede solsatsning – fra solsilisium til paneler.

Ambisjon om oppstart våren 2016

Kjøpet betinger at Elkem Solar skal bruke de neste seks månedene på å få oversikt over behovet for teknologiutvikling og verifisere anleggets konkurransekraft. Ambisjonen er å starte opp drift allerede første halvår 2016. Grubben-Strømnes understreker at Elkem Solar trenger velvilje og innsats fra både lokale og nasjonale myndigheter for å realisere prosjektet.

– Dette er et prosjekt med betydelig risiko og anlegget må oppgraderes for flere hundre millioner kroner. Vi trenger politikere som forstår og verdsetter betydningen av norsk industri. Vi trenger også hjelp fra virkemiddelapparatet, sier Grubben-Strømnes.

– Å ta i bruk norsk silisiumkompetanse og ren norsk vannkraft for å bygge solceller rundt i verden er et gunstig klimatiltak, sier Geir Ausland, som er verkssjef ved Elkem Solar og skal lede satsingen.

Regionale og nasjonale aktører må på banen

SIVA, et statlig foretak som investerer i næringsbygg for å redusere risiko ved nyetablering, er allerede engasjert og vil bidra til at prosjektet blir realisert.

– Siva var utløsende for etablering av solcelleindustrien i Norge på starten av 2000-tallet, og vi ønsker å bidra til at ny virksomhet kan utnytte den kompetansen og infrastrukturen som er bygget opp. Initiativet fra Elkem Solar på Herøya vil ha stor betydning både regionalt og nasjonalt, og vi ser fram til et videre samarbeid, sier eiendomsdirektør i SIVA, Lise Bartnes Aalberg.

Inge Grubben-Strømnes er svært glad for at Siva har stilt opp som en partner for Elkem Solar på Herøya, og jobber nå for å skaffe flere støttespillere.

– Vi vil også ha behov for samarbeid med aktører som Enova og Innovasjon Norge som kan gi støtte til utvikling og samarbeid med NAV for å tak i riktig kompetanse, sier Grubben-Strømnes.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler