Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

65 permitteres, men REC Solar trekker tilbake noen av varslene om kort tid

Bildet viser fabrikksjef David Verdu

Fabrikksjef David Verdu beklager sterkt permitteringene, men understreker at det er noen lyspunkter framover. (Foto: Ole Bjørn Ulsnæs)

– Det er utrolig leit å måtte sende ut permitteringsvarsel til 65 ansatte, men det er heldigvis lys i tunnelen. Vi kommer til å trekke tilbake en del av varslene i løpet av nærmeste framtid, forteller fabrikksjef David Verdu i REC Solar på Herøya.

Det var på et allmøte i morges at de ansatte ble orientert om at 65 medarbeidere blir permittert i 26 uker. De 65 utgjør nesten hele staben ved fabrikken, som produserer silisiumblokker til solceller.  

Ikke som et sjokk

David Verdu forteller at permittersvarslene ikke kom som et sjokk på de ansatte. 

– Prisene på produktet vårt har vært vedvarende lave, og vi har kjørt med sterkt redusert kapasitet i flere måneder. Markedet har rett og slett kollapset, spesielt har etterspørselen fra Kina falt kraftig, sier Verdu. 

Han berømmer de ansatte for måten de har tatt i mot beskjeden på. 

Fortsatt noe drift

Fabrikken blir ikke helt stengt ned selv om 65 ansatte permitteres. Fortsatt vil en testovn være i drift, og i tillegg hjelpesystemene som går kontinuerlig. 

– Vi trenger folk til disse operasjonene, og dermed trekker vi noen av permitteringsvarslene tilbake når vi får full oversikt over behovet, forklarer David Verdu. 

Noen ansatte vil også bli omplassert til fabrikken i Kristiansand som går som normalt. Her produseres silisium, og de er mindre utsatt for svikt i etterspørselen enn fabrikken i Porsgrunn. 

Kompetanse til omstillingsprosjekter

Det største lyspunktet for REC Solar på Herøya er at omstillingsprosjektene de har jobbet med skal fortsette, og det krever kompetente medarbeidere.

– Selv om produksjonen nå stanses kommer vi til å sette alle kluter til for å videreføre prosjektet vi har kjørt som en pilot. Det dreier seg om å gjenvinne skjæresponet som oppstår når man skjærer til siliumblokkene. I lab.ovnen har vi greid å gjenvinne dette skjæresponet, og nå vil vi ta piloten videre i industriell skala, forklarer Verdu.

I et to-faset prosjekt er målet å gjenvinne stadig mer spon som vil erstatte råmaterialet. 

Billigste råmateriale i solbransjen

Verdu forteller at eierne har stor tro på at REC Solar i Porsgrunn vil lykkes med prosjektet. – Vi har full forankring både i REC Solars styre og i Bluestars styre. Det overordnete målet er å lage det billigste råmaterialet i solbransjen world wide, understreker David Verdu.

Han karakteriserer arbeidsstokken i Porsgrunn som fantastisk dyktige og dedikerte. – De har stått på og prestert langt over de målene vi har satt oss når det gjelder kostnadsreduksjoner og produksjonsøkning. Jeg tror vi vil trenge alle tilbake igjen til høsten, selv om mange selvfølgelig vil prøve å finne seg ny jobb, avslutter han. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler