Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

35 millioner kroner til REEtecs demonstrasjonsanlegg i Herøya Industripark

Innovasjon Norge Telemark har bevilget 35 millioner kroner til teknologibedriften REEtec, som skal etablere et demonstrasjonsanlegg for separasjon av sjeldne jordarter i Herøya Industripark. 

REE står for Rare Earth Elements, og er grunnstoff som hele verden etterspør

REE står for Rare Earth Elements, og er kritiske grunnstoff som hele verden etterspør. De er sentrale i en rekke «grønne» teknologier. (Foto: REEtecs hjemmeside)

Selskapet REEtec har utviklet en helt ny prosess for framstilling av høyrene, sjeldne jordartsmetaller. Disse metallene er kritisk viktige, de er etterspurt over hele verden, og brukes i bl.a. elektronikk, vindmøller, hybridbiler, elektriske biler, i sparepærer og LED-pærer.

Produksjon i større skala

Ved hjelp av prosessen som REEtec har utviklet kan produksjonen av metallene forenkles og samtidig utføres på en svært miljøvennlig måte. På Herøya har REEtec testet ut prosessen i pilotskala, med svært gode resultater.

Neste skritt er nå å bygge et demonstrasjonsanlegg der teknologien testes ut i større skala. Teknisk sjef i REEtec, Henning Reier-Nilsen, understreker at tildelingen fra Innovasjon Norge gir selskapet et skikkelig push til å komme videre.

Demoanlegg i drift i 2018

– Dette er en svært viktig støtte på veien fra forsøkskjøring i et lite anlegg, til kommersiell drift i et industrielt anlegg. Langs denne veien er uttesting i et større demonstrasjonsanlegg helt nødvendig, sier Reier-Nilsen. Han understreker at støtten fra Pilotarena Herøya med Rolf Olaf Larsen i spissen, også er svært verdifull.    

REEtecs plan er å ha demonstrasjonsanlegget i drift i løpet av første halvår 2018.

– 2017 blir byggeperiode, og fra midten av 2018 skal vi etter planen ha driftsprosessen i gang. Vi bygger et fleksibelt anlegg som i prinsippet kan ta ut alle de sjeldne metallene, men utfra markedssituasjonen slik vi kjenner den i dag vil noen metaller være mer interessante enn andre, forklarer han.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler