Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

1773 ønsket å jobbe i Elkem Solar på Herøya. – Vi har merket stor motivasjon for å jobbe med fornybar energi!

Det sier verkssjef Geir Ausland i Elkem Solar Herøya. – Aldri noen gang har Elkem opplevd å få så mange søkere. Det er et luksusproblem når vi kan velge mellom 1733 kandidater.

Motivasjonen for å bli med å bygge fornybar energi er stor, særlig blant de yngre, sier verkssjef Geir Ausland.

Fornybar motivasjon: Motivasjonen for å bli med å bygge fornybar energi er stor, særlig blant de yngre, sier verkssjef Geir Ausland.

– Vi tenkte at mange kunne bli inspirert til å søke et arbeid som skal bidra til mer fornybar energi i verden, men dette er overveldende.

- Vi skulle gjerne rekruttert flere, men nå er det viktigste å lykkes godt med det vi skal gjøre.

Det nye Solar-laget

Over halvparten av de 70 medarbeiderne fabrikken trenger er nå plukket ut. I disse dager signeres kontrakter med operatører som skal være med på oppstarten av det nye soleventyret i høst.

Å få på plass en jevn kjønnsfordeling i organisasjonen har vært viktig.

– Vi er opptatt av å sette sammen det mest slagkraftige laget, forteller Ausland. – All erfaring vi har er at høyere kvinneandel gir en mer slagkraftig organisasjon. Det trenger vi her. Selv om søknadsmassen gjenspeiler industrien ellers, så er målet vårt å komme ut med en jevnere kjønnsfordeling enn det, i vårt endelige fabrikkteam.

Slagkraftig organisasjon: Vedlikeholdsplanlegger Tone Rørvik er tilbake til soleventyret etter REC

Slagkraftig organisasjon: Vedlikeholdsplanlegger Tone Rørvik er tilbake til soleventyret etter REC og er del av Elkems nye slagkraftige organisasjon på Herøya.

Les: Elkem starter nytt soleventyr på Herøya.

Les også: SIVA bidrar til industriell omstart på Herøya

Vekt på verdier

Ausland forteller at de har brukt mye tid på å finne personer og sette sammen lag med bred og forskjellig kompetanse.

– God kompetanse er viktig, men like viktig er det at verdiene samsvarer med de verdiene og kulturen fabrikken skal bygges på. I vår bransje er vi opptatt av kontinuerlig forbedring, så de som skal jobbe her må ønske det. Ellers vil de trives dårlig, sier han.

Høy grad av ansvar

– Vi bygger flat organisasjon i Elkem, og vi har en type lederskap som skal involvere. Elkem er kanskje en av industribedriftene i Norge med den flateste organisasjonsstrukturen. Alle må kunne få og ta ansvar. Vi har dratt den norske modellen enda videre. Den har sine særpreg på godt og vondt, og vi ønsker å rendyrke de tinga som kan bidra positivt, sier han.

Forberedt på endringer og teknologiutvikling

Ifølge Ausland må alle som jobber på Elkem Solar Herøya og solindustri generelt være forberedt på å delta i raske endringer og teknologiutvikling.

– Vi må bruke unik teknologi for å være i front. Vi har noe unikt, men det skjer raske endringer, og vi må være forberedt på teknologiutvikling hele veien, understreker han.

Les: Billige kinesiske solceller overtok markedet, nå kommer kundeklagene. TU, jan. 2016.

Elkems støttespiller, Enova, investerer 72 millioner i prosjektet og har forventninger til at fabrikken på Herøya skal bidra til å sette fart på utviklingen av større og mer energieffektiv ovnsteknologi, som på sikt kan senke prisen på solkraft.

Testproduksjon i gang

På Herøya skal Elkem Solar produsere blokker basert på solcellesilisium fra Elkem Solar i Kristiansand. Blokkene skal sendes videre til Elkems fabrikk i Singapore, Elkem Rec Solar, som skal produsere solcellepaneler tilpasset kunders behov.

En 20-talls av Elkems nye medarbeidere på Herøya er allerede i gang med testproduksjon av materialet. 

Testoperatørene: Driftsteknikerne Borgar Kristensen og Bjørn Staale Borlaug er også tilbake i kjente lokaler fra REC tiden.

Testoperatørene: Driftsteknikerne Borgar Kristensen og Bjørn Staale Borlaug er også tilbake i kjente lokaler fra REC tiden. Nå bidrar de med sin verdifulle kunnskap i testproduksjon. 

– Nå tester vi ut prosessen fram til sommeren sammen med våre folk fra Kristiansand og Singapore. Teknologisk er dette en ganske unik prosess vi skal i gang med. I tillegg er dette god opplæring for de som skal bli en del av den framtidige driftsorganisasjonen, sier Ausland.

Oppstart i høst

Planlagt oppstart av første produksjonslinje er i månedsskiftet august-september, og deretter kjøres en ny produksjonslinje suksessivt i gang hver måned ut året.

Den største jobben akkurat nå er ombygging.

– De fleste leverandører er godt i gang. Mye jobb gjøres ute hos leverandører først, mens installering av utstyr skjer i sommer og tidlig høst. Produksjonsutstyr kjøpes fra utlandet, mens hovedleveranser av automasjonsutstyr er hovedsakelig fra norske leverandører.

Les: Kan Norge igjen bli ledende på solceller? Av Gaute Stokkan forsker, SINTEFMaterialer og Kjemi. Aftenposten, feb. 2015.

Les også: Så stort måtte et solcellepanel vært for å dekke hele verdens energibehov TU, nov. 2015.

Fakta om Elkem:

Elkem er en verdensledende produsent av silisium, ferrosilisium, spesiallegeringer til støperiindustrien, karbon, microsilica og integrert silikonproduksjon. I 2014 var omsetningen på NOK 14 milliarder. Elkem har omlag 3.600 ansatte over hele verden.

Elkem har fire forretningsenheter og én teknologienhet som tilbyr grunnleggende forsknings-, innovasjons- og prosjekttjenester.  Elkem har over 350 ansatte inne FoU.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler