17. mai-stemning på dåpsfesten til Yara Birkeland

skipsdåp Yara Birkeland med vannkanoner

Dåpsfest: Solen skinte om kapp med Yara Birkeland i Brevik i dag. Båten ble døpt i stor fest med isflaskeknusing og vannkanoner.

Stor dag for Yara Birkeland og Yara og Norge som norsk sjøfartsnasjon. 

HKH Kronprins Haakon deltok i feiringen og dåpen av Yara Birkeland i dag. Verdens første elektriske og selvkjørende containerskip, som skal gå i trafikk fra Yaras anlegg i Herøya Industripark til Grenland Havn i Brevik.

Første stopp Herøya Industripark

Første stopp for Kronprinsen var Herøya Industripark og besøk hos Yara. Her møtte kronprinsen statsforvalteren, ordføreren i Porsgrunn kommune, Olje- og energiministeren og Yaras ledelse og lærlinger. Kronprinsen gikk ut på toppen av Yaras Prilletårn (en av Norges høyeste bygninger) med utsikt ut over Herøya Industripark, Frierfjorden og det meste av ruta der Yara Birkeland skal gå.

fire menn står i resepsjon

Venter på fint besøk. Fra venstre Olje- og Energiminister Terje Lien Aasland, Svein Tore Holsether konsernsjef i Yara, Ole-Jacob Siljan, fabrikksjef Yara Porsgrunn og ordfører Robin Kåss.

kronprinsen kommer ut av bilen og går mot vertskapet

HKH Kronprins Haakon ankommer Herøya Industripark

kronprinsen hilser på Yaras konsernsjef og ledelse på Herøya

HKH Kronprins Haakon hilser på fabrikksjef Ole-Jacob Siljan og konsernsjef i Yara Svein Tore Holsether.

tre lærlinger sammen med kronprinsen på tårntopp med utsikt.

På toppen av Fgj.4-fabrikken: HKH Kronprins Haakon sammen med tre av Yaras lærlinger, Emma Sofie Steen, Sofie Hafredal og Hamza Hussein. Foto: Lars Tore Endresen, NRK.

Dåpsfest i Brevik

Verdens første elektriske og selvkjørende containerskip, Yara Birkeland, settes i drift våren 2022. Skipet skal gå i rute mellom Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn og havnen i Brevik, og erstatter 40 000 turer med dieseldreven lastebiltransport i året.

Skipet representerer framtiden, og det gjør også ungdommen. Derfor ble rundt 500 femte-, sjette- og sjuendeklassinger ved Brevik, Grønli, Klevstrand og Stridsklev skoler invitert for å delta på markeringen ved Grenland havn.

De møtte en glad og engasjert kronprins i Brevik. – I dag kan dere være stolte, sa kronprinsen til skoleelevene. – Dere har noe å være glad for i dag, mener jeg. For med Yara Birkeland i trafikk mellom gjødselfabrikken på Herøya og havna i Brevik blir det bedre å bo her. Det nye containerskipet her kommer til å erstatte 40 000 turer med lastebil i året - 20 000 turer fram og tilbake – gjennom områder der det bor mange mennesker. Der dere går til og fra skolen, henger med venner og driver med fritidsaktiviteter.

Les resten av talen til HKH kronprins Haakon her. Les mer om Yara Birkeland her.

 Se film og flere bilder fra arrangmentet under.

kronprinsen ankommer Brevik med barn langs gangveien
konferansier på scenen

Konferansier Andreas Wahl i prat med Kristian Birkeland (skuespiller Gard Eidsvold)

Kronprinsen holder tale
forberedelse isflaskekasting mot skipsskrog

Konferansier Andreas Wahl og gudmødrene Malene Moen Straume og Pernille Gundersrud gjør seg klare til isflaskekasting.

to menn i samtale

HKH kronprins Haakon i samtale med Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether.

mann vaier med flagg

Jon Sletten, Yara

unge gutter tar selfie med kronprinsen

Populær selfie!

to menn står med ryggen til folkemengden bak

Industriparkvertskapet gratulerer Yara: fra venstre Sverre Gotaas, adm.dir. og Skjalg Aasland, leder for prosjekter og utvikling, beggge Herøya Industripark AS, gratulerte Yara med dagen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler