Aktuelt

Herøya Industripark langs Gunneklev

Høgskolen i sørøst-norge (HSN) samarbeider med inkubatormiljøet Proventia på Herøya, Telemark fylkeskommune og flere i en offensiv satsing som skal løse konkrete problemstillinger i arbeidsliv og samfunn. Studentene skal ta jobben.

– Jeg er kjempeoptimist på vegne av Herøya Industripark. Det er ikke mange industriområder som har de samme konkurransefortrinnene som Herøya, sier representant for den nye eieren av industriparken, investeringsdirektør Kjetil Houg i Oslo Pensjonsforsikring (OPF).

Franske Alexis Guerit (23) fikk tre måneders traineejobb i Yaras Bamboo-prosjekt i sommer. – I Frankrike ville det vært vanskelig å få en slik erfaring, sier ingeniørstudenten fra Bordeaux.  

– Det er fantastisk å komme tilbake og gjenåpne solindustrieventyret. Det er mulig fordi Elkem Solar har gjort en formidabel innsats på å forbedre teknologi og produksjonsprosesser, sa statsminister Erna Solberg til de hundretalls feststemte ansatte, næringslivsfolk, politikere og offentlige. 

Fra 16. september og 41 dager framover gjennomføres en revisjonsstans i Yaras ammoniakkfabrikk (NII). Dette er en rutinemessig stopp som gjennomføres hvert fjerde år. I tillegg til selve revisjonsstansen skal det gjennomføres et større investeringsprosjekt.

Ledelse og fagforeninger i RHI Normag har avklart jobbsituasjonen for de 41 ansatte som blir med i videre drift av magnesiumoksidfabrikken (CCM) på Herøya. Parallelt jobbes det med å hjelpe 100 arbeidssøkere ut i nye jobber. 

– Herøya Industripark er det beste stedet å bygge ny framtidsretted prosessindustri, sier daglig leder Gunnar Holen i Nordic Blue Crude. Oppstartselskapet satser på å bygge fabrikk med ny oppsiktsvekkende prosessteknologi som skal produsere karbonnøytral diesel fra vann, elektrisitet og CO2, men først skal teknologien testes ut i et demoanlegg. 

Bilfinger, Yara og Addcon hilste sine nye lærlinger velkommen på Herøya idag. 

Med overskuddsvarme fra Yaras kalksalpeterfabrikk har Skagerak Varme utvidet kapasiteten sin i Herøya Industripark. Fra høsten 2017 skal selskapet etter planen levere spillvarme til rundt 90.000 m2 bygg i Industriparken. Byggeierne Herøya Industripark AS og Bilfinger ser fram til å ta i bruk spillvarmen.  

RHI AGs møter sterk og økende konkurranse i markedet for ildfaste materialer. Det innebærer at datterselskapet RGI Normags produksjon av fused magnesia i Porsgrunn vil bli stoppet, og bemanningen vil bli redusert fra 140 til 40 ansatte. Produksjonslinjen vil bli vedlikeholdt og holdt operativ i påvente av markedsutviklingen («møllpose»). 

– De fleste sommervikarene vi formidler til bedriftene i og utenfor Herøya Industripark, har kompetanse på et eller flere områder. Yara har behov for vikarer med sertifikat for hjullaster, truck eller begge deler. Eramet etterspør vikarer med kranførerbevis, sier Ole-Bjørn Eikeland. Han er kunde-/personalkontakt hos Bilfinger Industrial Services IM AS, som rekrutterer sommervikarer til flere av selskapene på Herøya.

RHI Normag as på Herøya varsler endringer i produksjon og organisasjon i pressemelding.

Anita Klavenes og Amalie Aafedt har sommerjobb i Yaras skipningsavdeling. Jentene kjører hjullaster og har tatt kompetansebevis for å kunne gjøre denne jobben i noen uker hver sommer.

Hvor ofte skifter dere ut rørene? Det var ett av spørsmålene Lene Rambekk fikk fra sommervikarene hun hadde med på en omvisning i Herøya Industripark. Rambekk ga de 15 sommervikarene en grundig tur rundt i den 1,5 kvadratkilometer store industriparken.

Norsk Gjenvinnings regionssjef for industridivisjonen, Ole Sigurd Jensen, er med på å bygge et miljølokomotiv som skal bidra til sirkulær økonomi i samarbeid med industrien. For fire år siden hadde Norsk Gjenvinning mer enn nok med egne problemer. 

Det er mulig å realisere fullskala CO2-håndtering i Norge innen 2022, og til betydelig lavere kostnader enn for prosjekter som er utredet i Norge tidligere. Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya er én av tre CO2-kilder som inngår i mulighetsstudien som Olje- og energidepartementet har lagt fram i dag.

Kvikksølvdeponiet i Herøya Industripark skal etter planen fjernes i løpet av året, og flyttes til NOAHs anlegg på Langøya utenfor Holmestrand. Deponiet inneholder kvikksølvforurenset utstyr og bygningsmasse fra den gamle klorfabrikken som ble revet i 1991-92.

Bilfinger forventer svært høy aktivitet utover høsten, og er i en særstilling i et marked som er tungt for mange industriselskap. Dette er gode nyheter for Porsgrunn kommune også. 

Det sier investeringsdirektør Kjetil Houg i Oslo Pensjonsforsikring (OPF) som formelt overtok Herøya Industripark fra i går, 23. juni. 

Salget av Herøya Industripark AS til Oslo Pensjonsforsikring AS (OPF) ble gjennomført torsdag 23. juni. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler